Sneak-peak: Tipalan Digipolku 2020

Oppiminen ja opettaminen digitaalisissa ympäristöissä -opintokokonaisuuteen sisältyy kehittämisprojekti, Digipolku, jonka olen suorittanut aiemmin nimellä Mediapolku. Tästä syystä minulla oli mahdollisuus suunnitella eriytetty projekti, mikä mahdollisti yhteisprojektin kotipaikkakunnallani sijaitsevan koulun kanssa. Tällä videolla kerron Tipalan Digipolku 2020 -projektistani lahtelaisessa Tiirismaan peruskoulussa.

3 vastausta artikkeliin “Sneak-peak: Tipalan Digipolku 2020

 1. Hei!

  Kiitos videosta! Virtuaalisen todellisuuden hyödyntäminen käsityössä kuulostaa kiinnostavalta sekä ajankohtaiselta aiheelta. Digitalisaatio on paljon puhuttu aihe koulumaailman keskusteluissa, mutta uskon, että usein se mielletään erityisen hankalaksi sovelluskohteeksi juuri käsityön oppimisessa ja opettamisessa.

  Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että vr-näyttelyillä voidaan ehdottomasti monipuolistaa esitystapoja ja tehdä niitä myös oppilaiden kannalta aiempaa mielenkiintoisemmiksi. Mainitsemallasi tavalla vr-näyttelyiden suuri hyöty on myös se, että hienot oppilastyöt eivät näin ”katoaisi” oppilaiden vietyä ne kotiin, vaan ne voisivat olla koulun käytössä ihasteltavina tämänkin jälkeen.

  Perustelet dokumentoinnin hyötyjä hyvin myös opettajan kannalta: oppimisprosessin läpinäkyvyys antaa myös opettajille monipuolisempia keinoja oppilastöiden arviointiin. Monipuolisen arvioinnin tärkeydestä on myös puhuttu paljon, ja lisäksi se on oppilaiden edun mukaista.

  Hienoa, että pääsitte yhdellä lähiopetuskerralla myös kokeilemaan oppilaiden kanssa vr-tekniikkaa käytännössä! Toivotaan, että korona-ajan haasteista huolimatta projektin loppuun vieminen onnistuu myös etänä.

  T. Nette

  Tykkää

 2. Tipalan digipolku 2020-projekti

  Loistava idea teillä!

  Digipolku hankkeesta jalostunut idea lähteä kehittämään oppilaiden työskentelyn prosessinomaisuutta on hieno jatkumo työllenne. Tunnistan tämän tarpeen koulussa hyvin konkreettisesti.

  Mietityttää myös miten muissa kouluissa oppilastyöt on tuotu esiin ja dokumentoitu oppilaan projekteja. Onko teillä mahdollisuutta kartoittaa lähkoulujen tilannetta? Voihan se olla niin, että vietyänne projektin loppuun teille tulee tilaus kiertueelle, jossa asiantuntijoina jalkautatte menetelmää ensin lähikouluihin ja sitten koko Lahteen ja siitä eteenpäin.

  Tässä projektissa on varmasti useita ratkottavia kysymyksiä.

  1. Miten saada VR-kokomuksesta yhteisöllisen?
  – Yksi vaihto-ehto on jakaa oppilasryhmä pienempiin osaryhmiin ja kullakin osa ryhmällä on oma ”maailmansa” johon tutustuu ja tekee siellä tehtäviä, joita jaetaan.
  – Tai yksi oppilas kokee VR-tilan ja jakaa sen muille esim 360 tekniikan avulla.

  2. Miten voisi yhdistää VR-kokemus ja käsityön oma sähköinen portfolio?
  – oppilaan omaan portfolioon voisi lisätä 360- kuvaa ja tehdä siitä ”näyttely” tai esittely.

  3. Saako oppilaat mukaansa projektin kuvat/materiaalit/tiedostot kun siirtyvät seuraavalle asteelle?
  – kun alusta minne näyttely tai projekti kootaan on sellainen, mikä tukee elinikäistä oppimista (esim Googlen tiedostot voi saada mukaan seuraavaan oppilaitokseen) voi oppilas rakentaa taidoistaan sähköisen CV.n.

  Mielenkiinnolla odotan, miten projektinne etenee! Tässä on kaikki mahdollisuudet saada oppilas kokoamaan osaamisensa hyvään pakettiin.

  Laura Kahlos

  Tykkää

 3. VR-teknologiaa hyödyntävä käsitöiden näyttely kuulostaa kyllä erittäin hienolta ja nykyaikaiselta idealta. Itse tunnen tuota VR-maailmaa vähän huonosti, enkä ehkä siksi osaa nyt kovin monipuolisesti projektianne kommentoida. Uskon, että tulevaisuudessa koulumaailmassakin tullaan hyödyntämään enemmänkin VR-teknologiaa, ja te olette tässä asiassa varmasti siis ihan kärkijoukoissa jo. Varmasti tarvitaan paljon erilaisia kokeiluja, projekteja ja pilotointia aiheen tiimoilta, jotta VR niin käsitteenä kuin koulumaailmassa käytettävänä apuvälineenä yleistyy ja arkipäiväistyy. Sitä työtä te siis olette nyt tekemässä. Tärkeää pioneerityötä siis.
  Terveisin, Maarit (DigiErkosta)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s